top of page

Fagprogram 2024

Torsdag 18.04

Gå ikke glipp av åpningsdagen på HIMF. Etter den offisielle åpningen er NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, vertskap for fagprogrammets tema om filmmusikk.

10.00

Ballade.no presenterer norske musikkvideoer.

Ballade video er en ukentlig spalte på nettet, som hver fredag presenterer nye norske musikkvideoer. Dette er en del av nettstedet www.ballade.no, der Guro Kleveland er redaktør. Ballade video startet opp i februar 2019, og har siden den gang vist nærmere 2000 musikkvideoer, dokumentarer og konserter. Alt dette er samlet i det store arkivet hos nettstedet. Ansvarlig for video-spalten er den erfarne musikkskribenten Arvid Skancke-Knutsen.

Under årets utgave av Halden International Musikkfilm Festival har Ballade håndplukket noen av de mest spennende videoproduksjonene fra det siste året. Utvalget vises torsdag og fredag morgen, og er kuratert av Guro Kleveland og Arvid Skancke-Knutsen.

Frokost og kaffe kan kjøpes i Kulturhuset.

11.00

Festivalen åpnes av kultursjef i Halden, Knut Olav Brekklund Sæves. 

11.15

Åpningsforedrag, musikkjournalist Tom Skjeklesæther.
 

nopa_rgb.png

Programmet om filmmusikk torsdag er støttet av NOPA 

 

12.00

Masterclass om å komponere for film ved komponist og tidligere leder for filmmusikkstudiet ved Høgskolen i Innlandet, Halldor Krogh.

 

Halldor Krogh vil vi vise flere eksempler på hva som kjennetegner god bruk av musikk i film, og kanskje også eksempler på hva som ikke fungerer like godt. Halldor er musiker, komponist, arrangør, musikkprodusent og tidligere leder for filmmusikkstudiet ved Høgskolen i Innlandet.

14.00

Komponist Therese Aune i samtale med redaktør i Ballade, Guro Kleveland, om å komponere for film.

 

Therese Aune har laget musikken til flere TV-serier, blant andre til serien NUDES på NRK.

14.45

Debatt: Filmmusikk og KI
Deltagere: Styreleder i NOPA, Ole Henrik Antonsen og filmkomponist Therese Aune. Moderator: førsteamanuensis Arnt Maasø fra IMK, UiO.

Mange ser på kunstig intelligens som et nyttig verktøy, også for å lage musikk, mens andre ser på det som en alvorlig trussel mot alle som lager musikk.

16.00

Tapas og mingling (Halden Kino)
 

Filmene begynner kl. 17.00. Se filmprogram her.

Fredag 19.04

Fredagen skal vi se på fremtiden for dokumentarsjangeren. Vi vil også få en presentasjon av de nasjonale kringkasterne i England, Sverige og Norge sine strategier og ambisjoner for musikkdokumentarområdet, og hvilket ansvar disse har for å dokumentere sin samtids musikkhistorie.

10.00

Ballade.no presenterer norske musikkvideoer.

Frokost og kaffe kan kjøpes i Kulturhuset.

11.00

Velkommen og praktisk opplysninger 
med redaktør for KanDuSi Halden, Ellen Midtfjeld

11.15

BBC's musikkstrategi ved redaktør for bestillinger og innkjøp av programmer i BBC Popular Music TV, Rachel Davies.

 

I denne keynoten lærer vi mer om BBCs strategier – og hvordan den eldste og største nasjonale og internasjonale allmennkringkasteren har opprettholdt sin framtredende rolle i britisk kulturliv.

11.45

NRK's musikkambisjon ved seksjonsleder for Musikksentralen, Ragnhild Veire.
 

Ragnhild Veire leder også et nytt musikksamarbeidsprosjekt som skal styrke operasjonaliseringen og gjennomføringen av NRKs musikkambisjon. Hun er tidligere journalist og musikkritiker, og har vært kanalsjef for NRK Klassisk og NRK

12.15

Paneldebatt: Har nasjonale kringkastere et særskilt ansvar for å dokumentere den nasjonale kulturhistorien gjennom blant annet musikkfilm?

Deltagere: Rachel Davies, Styreleder i Filmforbundet Elisabeth Sjaastad og Ragnhild Veire

Moderator: musikkjournalist Tom Skjeklesæther.

 

Musikkfilmer har kraften til å bevege hjerter, sinn og gi næring til ettertanke. Hvis du i tillegg tilsetter ansvaret for å dokumentere deler av kulturhistorien i et land, kan du få et resultat som gir større effekt enn om historien ble fortalt uten musikk.

 

Internasjonalt, er det nasjonale kringkastere som BBC som tradisjonelt har hatt fokus på denne kulturelle dokumentasjonen gjennom musikkdokumentarer. 

13.15

Presentasjon av NRKs nye serie, Jazzeventyret. Regissør Håvard Bråthen og musikkjournalist og forfatter Jan Omdahl i samtale med musikkfotograf Per Ole Hagen.

 

Jazzeventyret har nylig hatt premiere på NRK, og har fått strålende kritikker for sin måte å presentere den norske jazzhistorien på. Håvard Bråthen har hovedregi på serien, og han sto også bak serien Helvete, om norsk svartmetall. Jan Omdahl har skrevet bok om Jan Garbarek Quartets album Afric Pepperbird, og bidrar sterkt i Jazzeventyret.

14.15

Paneldebatt: Det er noe eget med musikksjangeren. Den kan transcendere selve musikken. Men hvor finner dokumentaristene balansen mellom bruk av avanserte filmeffekter og en rett fram fortellerstil?

Deltagere: Regissør Thomas RobsahmHåvard BråthenJan Omdahl og regissør Magnus Gertten.

Moderator: journalist Morten Ståle Nilsen

Hvor ligger ansvaret hos musikkfilmdokumentaristen for å finne den riktige balansen?

Blir historien best av en enkel fortellerstil eller ved bruk av kreative filmeffekter?

 

Ansvaret er ikke bare overfor artisten/historien eller fansen, men det er også et spørsmål om jakten på sannheten. Gjort riktig kan det forsterke historien, men det kan også tilsløre. Det dynamiske samspillet mellom autentisitet og legende er selve grunnlaget for en flott historie.

 

I løpet av de siste årene har vi sett avantgardefilmer som Moonage Daydream, beskrevet av Robert Ebert som: «Det er en sinnsykt ambisiøs film. Det burde ikke fungere. Det føles som et mindre mirakel at det gjør det.» Andre filmer som Jon Batiste – American Symphony gir en enkel dokumentasjon av et år i en musikers liv.

15.30

Tapas og mingling

Filmene begynner kl. 17.00. Se filmprogram her.

Etter filmene blir det konsert med Pärs Polare på Kulturhuset kl. 21.00.

Lørdag 20.04

11.00

Velkommen

11.15

Filmskaper Don Letts i samtale med Tom Skjeklesæther.

Dons kreative bakgrunn, hans arv, har vært en inspirasjon. Don reflekterer over hvordan det å bringe mennesker sammen i en felles forståelse ofte kan skape noe helt nytt.

13.00

Make Halden Smile begynner. Se eget program

Filmoversikten finner du her. Etter filmene blir det avslutningsfest og konsert med What the Funk.

bottom of page