top of page

Stop Making Sense

Jonathan Demme

Lørdag kl. 16.00
Aladdin scene

Talking Heads dukket opp som en av banda som spilte på den mytiske New York-klubben CBGBs på midten av 1970-tallet og albumdebuterte med «Talking Heads:77» i, yup, 1977.

 

Kvartetten bestod av David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz og Jerry Harrison. Seks år senere hadde de ytterligere fire album bak seg og i 1983 var de på turné etter utgivelsen av «Speaking in Tongues».  

stop-making-sense.jpg

 

Bandet hadde tatt opp i seg store doser funk og world music, på toppen av en unik form for punk & kunstrock. For å fremføre sitt ekspansive og rytmiske uttrykk hadde Talking Heads utvidet besetningen med ytterligere fem musikere; to sangere, keyboardist, gitarist og perkusjonist.

Bandet bestemte seg for å lage en konsertfilm og å overlate regien til Jonathan Demme (1944-2017). Filmen ble finansiert av bandet selv. Den ble spilt inn Pantages Theatre i Hollywood over fire konsertdager i 1983 og først utgitt i 1984.

Filmen gjorde David Byrne til en rockens mest distinkte og annerledes frontmenn. Ikke minst takket være at han et stykke ut i filmen forsvinner fra scenen, mens bassist Weymouth og trommeslager Franz fremfører en låt fra sitt sideprosjekt, Tom Tom Club, for så å dukke opp i en alt for stor dress. Derfra er Byrnes hvite XXL-dress en av rockens mest kjente og spektakulære antrekk.

 

Konserten starter med Byrne alene med kassegitar og boom-boks på scena og bygges ut til et sprudlende danse og absurd teater-show av episk format.

 

Da både band og publikum til slutt er gjennomsvette og bare brede smil, runder Byrne av med: Er det noen som har noen spørsmål?»

 

Spørsmålet kunne ha vært: Er dette tidenes beste konsertfilm? Mange oppegående musikkfans vil si nettopp det.

 

I 2021 ble «Stop Making Sense» valgt inn i «National Film Registry» av Library of Congress for «kulturell, historisk og estetisk signifikans». Da filmen ble sluppet på nytt i 4K-utgave høsten 2023, danset publikum mellom stolradene på kinoene.

HIMF satser på å gjøre visning av «Stop Making Sense» på Aladdin Scene, under «Make Halden Smile»-banneret, til en filmatisk og lydmessig begivenhet ingen må glipp av.

bottom of page